KORONAVÍRUS - COVID-19

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel

az Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatalban

mind a székhelyen, mind pedig a kirendeltségeken is a személyes ügyfélfogadás átmeneti időre 2021. március 08 - 2021. március 22-ig szünetel.

Kérjük Önöket, hogy elsődlegesen telefonos és elektronikus elérhetőségeinken keressék az ügyintézőket, akik megbeszélik Önökkel, hogy szükséges-e a személyes megjelenés az ügyintézés során (ez vonatkozik az anyakönyvi ügyekre is!). Egyéb esetben postai úton adják fel kérelmeiket vagy  a hivatal kerítésén elhelyezett postaládában is elhelyezhetik.

Telefonos és elektronikus elérhetőségeink az alábbiak:  

Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal Csabaszabadi Kirendeltsége

5609 Csabaszabadi, Apácai út 6.
Telefon/Fax: +36 (66) 248 049
E-mail: csabaszabadionk@globonet.hu

Kirendeltségi ügyintéző: Varga Edina

Az Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal elérhetősége

5661 Újkígyós, Kossuth utca 41.
Telefon: (66) 256-100
Fax: (66) 254-782

Jegyző: Dr Csatlós László

E-mail: polgarmester@ujkigyos.hu

   jegyzo@ujkigyos.hu

 

Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

TÁJÉKOZTATÁS A JÁRVÁNYÜGYI MEGFIGYELÉS ALÁ HELYEZETT SZEMÉLYEK RÉSZÉRE

 Tisztelt Hölgyem/Uram!

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Akit a járványügyi hatóság járványügyi megfigyelés alá helyez a járványügyi megfigyelés időtartama alatt - többek között - köteles az otthonában tartózkodni, azt nem hagyhatja el.

 Amennyiben a járványügyi megfigyelés időtartama alatt segítségre (pl. bevásárlás, gyógyszerkiváltás, étel biztosítása) van szüksége, kérem keresse a Hivatal munkatársait a 66/248-049 telefonszámon vagy csabaszabadionk@globonet.hu email címen.

 

Veszélyhelyzet

 

A Kormány döntése alapján a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a rendkívüli jogrend alkalmazásáról megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló kormányrendelet (a 478/2020. és a 479/2020. számú kormányrendeletek).

Az éjszakai kijárási korlátozásról szóló rendelkezések 2020. november 5. (csütörtök) 0 órakor lépnek életbe.

Éjszakai kijárási korlátozás: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakó- vagy a tartózkodási helyén lenni, kivéve azokat, akik dolgoznak, munkába mennek vagy munkából térnek haza. Ezen kívül csak „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal” lehet éjszaka közterületen tartózkodni.

A kulturális és sportrendezvények nézőterén – a páholyok kivételével – a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyek sem foglalhatók el. A másfél méteres távolságot a páholyokban és a szünetekben is tartani kell.

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és figyelmeztethet, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, a helyiséget akár le is zárathatja.

 

Az eddigi szabályok -pl: MASZK HASZNÁLATA- továbbra is élnek!

 

Mától ismételten a polgármester gyakorolja a hatáskört a képviselő-testületi és bizottsági döntésekben, hasonlóan, mint tavasszal.

 

Tisztelettel kérek mindenkit a szabályok betartására,

 

vállaljanak felelősséget magukért is és másokért is, vigyázzunk egymásra!

 

 

Szeverényi Attiláné

                                                                                                           polgármester

 

 magyarkozlony.hu/

 https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/8cbd291e418e353982f0af40c3a77d83c5d62fd4/megtekintes

 

 


 konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

 

Utazásra nem javasolt térségek

Utoljára módosítva: 2020. 09. 01- től

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény és a  járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Kormányrendelet alapján a következőket közli:

I. Nem javasolja az utazást az alábbi országokba és térségekbe (Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  [9. § (1) és (2); 21. § (3)] bekezdésének hatálya alá tartozó területek

(The Ministry of Foreign Affairs and Trade does not recommend the travel to the following countries and regions)

 • A világ összes országa

 


 


 

 

 


 

 

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. A sikeres védekezés annak is köszönhető, hogy a különleges jogrend adta lehetőséggel élve a kormány és az Operatív Törzs időben, gyorsan és jó döntéseket hozott, a magyar emberek pedig együttműködőek voltak, betartották a szabályokat és az ajánlásokat. A járvány első szakasza lecsengőben van, fokozatosan csökken az új fertőzöttek és az aktív fertőzöttek száma is. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, sok országban továbbra is nő a fertőzések száma, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát. A vírus küföldről  történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe. Az országos tisztifőorvos meghatározta  és hetente felülvizsgálja a zöld, sárga, piros besorolású országokat.

 • A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat.
 • A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is.
 • A vendéglátó üzlet benti részeiben – ahol a vendégek is tartózkodnak – a dolgozóknak maszkban, vagy maszkot helyettesítő eszközben kell lenniük.
 • Az üzletek, vendéglátóhelyek, szálláshelyek, mozik, színházak, uszodák, fürdők stb. korlátozás nélkül nyitva lehetnek.
 • 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.
 • Újraindultak az egészségügyi ellátások.
 • Már látogathatóak azok a szociális intézményekben (pl. idősotthonokban) élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt.
 • A kórházakban sincs már érvényben a látogatási tilalom, az csak a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon marad életben.
 • Több a magyar családokat és a gazdaság talpra állását segítő átmeneti intézkedés életben marad. Pl. az év végéig életben marad a hitelmoratórium.
 • A járványügyi készültség alatt is működik az Operatív Törzs, és szükség esetén járványügyi bevetési egységet rendel ki oda, ahol a fertőzés felüti fejét.
 • Megszűnt az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi  dolgozók, a katonák, a kormánytisztviselők utazási tilalma.
 • Ha valaki külföldre utazik, akkor javasoljuk, hogy tájékozódjon a  konzuliszolgalat.kormany.hu  honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról.
 • Beutazási korlátozások: A külföldi az országokat három - piros, sárga, zöld  - kategóriába soroltuk. A  sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon.  A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.  A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén. További részletes információk és a PCR-tesztet végző laborok listája itt érhető el.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet a mai napon, azaz 2020. június 18-án megszüntetésre került.

Szintén a mai napon hatályba lépve - a koronavírus terjedésének korlátozása érdekében - a Kormány Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be, amely készültség fenntartásának szükségességét 3 havonta fogja felülvizsgálni a Kormány.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet tartalmaznak rendelkezéseket a veszélyhelyzet megszűnését követő átmeneti szabályokról. A jogszabályok teljes szövege itt található: https://magyarkozlony.hu/ (2020. évi 144. és 145. szám).

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedései:

1. A 6 életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles

a) a tömegközlekedési eszközön, valamint

b) az üzletben történő vásárlás során

a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

2. A zenés, táncos rendezvények megtartására vonatkozó rendelkezések:

A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény– függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Köszönöm a lakosságnak, hogy folyamatosan figyelemmel kísérték a veszélyhelyzet alatti tájékoztatóimat, és hogy a mindenkor hatályos rendelkezéseknek megfelelő magatartást tanúsítottak. A különleges jogrend megszüntetésével Csorvás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mai naptól kezdve újra ülésezhet és testületként hozhat döntéseket.

Kérem, kísérjék továbbra is figyelemmel a magyar kormány által felállított operatív törzs

webes elérhetőségét:

https://koronavirus.gov.hu/

 

Tisztelettel:

Szeverényi Attiláné, polgármester

 


 

POLGÁRMESTERI TÁJÉKOZTATÓ
a kijárási korlátozással kapcsolatban

(2020. április 23.)

 

Tisztelt Csabaszabadi Lakosok!

 

A 148/2020. (IV. 23.) Kormányrendelet értelmében a korábban elrendelt kijárási korlátozás meghosszabbításra került, határozatlan időtartamra egyúttal

a Kormány felhatalmazást adott a települési polgármestereknek arra,

hogy saját helyi viszonyaikat figyelembe véve szigorításokat vezethessenek be a hétvégére

2020. április 25. (szombat) 00.00 órától 2020. április 26. (vasárnap) 24.00 óráig

terjedő időtartamra , amennyiben ennek szükségét látják.

Tájékoztatom Önöket, hogy

 jelenleg nem tartom szükségesnek

Csabaszabadi településen a szigorítást,

 megköszönve a lakosság fegyelmezett magatartását.

Amennyiben bármilyen ok folytán erre mégis szükség lenne, abban az esetben értesíteni fogom erről a lakosságot.

 

Tisztelettel: 

 

 

                                                                            Szeverényi Attiláné

                                                                           polgármester

 

 

 

adat/htmlfiles/POLGÁRMESTERI TÁJÉKOZTATÓ_04_23-page0001.jpg

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

A koronavírus járványra tekintettel jelenleg a legfontosabb az időskorúak védelme, támogatása.

Tájékoztatom Önöket, hogy a településen élő 70 év feletti lakosokkal minden esetben megtörtént a személyes egyeztetés/ügyintézés. Amennyiben mégis tudomásuk volna olyan idős személyről, aki időközben a település bel- esetleg külterületén élne hozzátartozó nélkül, kérem jelezzék hivatalunk felé az előző értesítések alapján.

Mivel az állampolgárok egészségének védelme érdekében a személyes ügyintézést minimalizálni szükséges, a 70 év feletti veszélyeztetett korosztályból ténylegesen segítségre szorulók gyors, és biztonságos felmérése érdekében Csabaszabadi Község Önkormányzata elektronikus űrlapot tesz közzé, amelyen az érintetteken kívül akár családtagok, ismerősök, akár szomszédok is jelezhetik az önkormányzat felé azt ha egy idős embernek segítségre van szüksége.

Az űrlap online is kitölthető az e-Önkormányzati portálon keresztül. A kitöltéshez az "Ágazat" mező esetén az "Általános vagy egyéb igazgatási ügyek", "Ügytípus" mezőnél pedig a "Kérelem" típust szükséges kiválasztani, a beküldéshez ügyfélkapu bejelentkezés szükséges!

https://ohp-20.asp.lgov.hu/ugyinditas

Az űrlap a csatolt dokumentumra kattintva tölthető le! Az így letöltött dokumentumot kérjük, hogy elektronikus úton a csabaszabadionk@globonet.hu  e-mail címre, postai úton 5609 Csabaszabadi, Apácai út 6. sz.  címre címezve juttassák el hivatalunkhoz!

 

 Űrlap/nyomtatvány ITT:

adat/htmlfiles/segitsegre_szorulo_idos_bejelentes_cssz.pdf

 

 

 


 

Polgármesteri határozatok az alábbi linken találhatóak:

 

 

adat/htmlfiles/pm_hat_ 3_2020.pdf

adat/htmlfiles/pm_hat_ 2_2020.pdf

adat/htmlfiles/polgarmesteri_hatarozat.pdf

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

Polgármesteri határozat az alábbi linken található:

adat/htmlfiles/polgarmesteri_hatarozat.pdf

 

 


 

2020. március 19.

Tisztelt Lakosság!

A koronavírus fertőzés terjedésének jelenlegi szakaszában ismételten felhívom mindenki figyelmét a személyes érintkezési, kapcsolattartási formák alkalmazásának lehetőség szerinti minimalizálására.

Egészségügyre vonatkozó korlátozások:

1.     Az orvosi rendelőbe ne menjenek telefonos időpont egyeztetése nélkül!

Telefonon hívják Dr Dimák Sándort  06 68/440-031   06 70/645-3438

2.     Gyógyszerfelíratás telefonon vagy ímélben  1eskorzet@gmail.com

3.     Beutalókat szakrendelésekre ne kérjenek, mert a szakrendelések bezártak, csak sürgősségi ellátás történik a kórházakban!

Csabaszabadi településen egyszerű szabályok betartásával vigyázhatunk egymásra.

1.     Aki nem dolgozik és nincs halaszthatatlan dolga, maradjon otthon!

 

2.     Ha bármilyen légúti betegsége van, maradjon otthon vagy ha ki kell mozdulnia, (pl. bevásárolni még akár a helyi kis boltba is) használjon védőmaszkot (ennek hiányában valamilyen sűrű szövésű anyaggal az arcát fedje el és használjon gumikesztyűt! Ezzel vigyázva mások egészségére és elkerülhető lenne a pánikhangulat is.

Ha egészséges, akkor kell csak maszkot viselnie, ha olyan személyt ápol, aki esetleg az új koronavírussal érintkezett.

Ha gyakran tüsszög vagy köhög, maszkot kell viselnie, hogy ne terjessze a vírust köhögés vagy tüsszentés útján más emberekre vagy a felületekre.

 • Fontos, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol többen vannak!
 • Tartsanak legalább 2 méteres távolságot más emberektől!
 • A helyi boltban csak a vásárlási időtartam alatt tartózkodjanak!
 • A szűk családi találkozókon kívül minden más összejövetelt halasszanak el!
 • Lehetőség szerint maradjanak otthon!

A felelősség mindannyiunké, vigyázzunk egymásra. Vigyázzunk a dolgozókra, a bolti eladókra, az egészségügyi dolgozókra, a gondozónőkre, a falugondnokra, továbbá azokra a  kollégákra, akik a mindennapi ellátásukról gondoskodnak!!!

Köszönettel:                            

                                               Szeverényi Attiláné

                                                     polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Terjedhet-e a koronavírus ivóvízzel vagy szennyvízzel?

 

Jelen tudásunk szerint a koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Bár a legutóbbi vizsgálatok kimutatták a vírust fertőzött személy vizeletében, illetve székletében (nagyon kevés vizsgálat alapján), egyelőre nincs közvetlen bizonyíték széklet-szájon át történő terjedésre. Ezen eredmények is megerősítik, hogy a helyes személyes higiénés és kézhigiénés gyakorlatnak valóban fontos szerepe van a megelőzésben de nem jelentik azt, hogy a vizeinket veszélyeztetné.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.

 

A települési szennyvíz a lakosságra nem jelent veszélyt, hiszen abban a nagymértékű hígulás miatt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhatna elő, a vírus még abban az esetben is, ha a koronavírus már fertőzéseket, megbetegedéseket okozna a közösségben. A szakirodalmi adatok szerint a koronavírusok szennyvízben néhány napig lehetnek életképesek, azonban szennyvízzel - annak zárt rendszerben történő elvezetése és tisztítása – miatt a lakosság  jellemzően nem érintkezik.

A kibocsátott tisztított szennyvíz a befogadóban tovább hígulna, így nem érhetné el a fertőzést okozó koncentrációt. Az évnek ebben a szakában a felszíni vizekkel való érintkezés sem jellemző.

 

A szennyvíztelepek dolgozói csak abban az esetben lennének kockázatnak kitéve, ha a szennyvízbe nagyon nagy mennyiségű vírus kerülhetne, és nem tartanák be a munkahelyi előírásokat (pl.: nem viselnék az egyéni védőeszközöket), a biológiai kockázatok kivédésére szolgáló egyéni védőeszközök a koronavírus ellen is megfelelő védelmet nyújtanak.

 


 

 

KÖZLEMÉNY

Országos látogatási tilalommal kapcsolatosan

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 13305-8/2020/EÜIG számú, 2020. március 8-án kelt határozatával a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók, a szociális intézmények, valamint a fogyatékossággal élőket ellátó intézmények vonatkozásában látogatási tilalom elrendeléséről döntött.

 

A fenti intézkedéssel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ fontosnak tartja kiemelni az alábbiakat:

 

Az egészségügyi törvény a betegek személyes kapcsolattartásának több formáját ismeri, ezek közül az egyik a beteg meglátogatása. Az érintett, fokozott védelemre szoruló csoportba tartozó személyek életének és egészségének védelme, megbetegedésük megelőzése érdekében elrendelt látogatási tilalom alapján a Magyarország területén működő összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szolgáltatást nyújtó szociális intézményben került ezen kapcsolattartási forma megtiltásra.

 

A látogatási tilalom nem érinti a betegek és gondozottak egyéb kapcsolattartási jogait, azonban az ebbe a körbe tartozó személyes kapcsolattartás esetén a szolgáltató köteles megtenni mindazokat az intézkedéseket, amelyek a fertőződés veszélyét a lehető leghatékonyabban csökkentik. Az érintett személyek kötelesek a szolgáltató ennek érdekében tett intézkedéseiben együttműködni.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a látogatási tilalom körébe az alábbiak nem tartoznak, ezért megengedett, azaz nem tilos:

 • A súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg mellett tartózkodhat egy személy.
 • A kiskorú mellett ott lehet a szülő (vagy a szülő, törvényes képviselő által kijelölt személy).
 • A szülő nő mellett lehet egy általa választott személy (például az „apás” szülésnél).
 • A beteget felkeresheti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy.

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos részletes, helyi szabályokat az intézkedéssel érintett intézmények házirendje határozza meg.

 

Az érintett személyeknek kötelességük a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedésekben együttműködni, mint amilyen például a kézfertőtlenítés, védőruha viselése.

 

 Kérjük a lakosságot, hogy a látogatási tilalommal kapcsolatban felmerült kérdéseik vonatkozásában közvetlenül az ellátásban érintett intézménnyel vegyék fel a kapcsolatot.

 


 

 

Terjedhet-e a koronavírus ivóvízzel vagy szennyvízzel?

 

Jelen tudásunk szerint a koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Bár a legutóbbi vizsgálatok kimutatták a vírust fertőzött személy vizeletében, illetve székletében (nagyon kevés vizsgálat alapján), egyelőre nincs közvetlen bizonyíték széklet-szájon át történő terjedésre. Ezen eredmények is megerősítik, hogy a helyes személyes higiénés és kézhigiénés gyakorlatnak valóban fontos szerepe van a megelőzésben de nem jelentik azt, hogy a vizeinket veszélyeztetné.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.

 

A települési szennyvíz a lakosságra nem jelent veszélyt, hiszen abban a nagymértékű hígulás miatt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhatna elő, a vírus még abban az esetben is, ha a koronavírus már fertőzéseket, megbetegedéseket okozna a közösségben. A szakirodalmi adatok szerint a koronavírusok szennyvízben néhány napig lehetnek életképesek, azonban szennyvízzel - annak zárt rendszerben történő elvezetése és tisztítása – miatt a lakosság  jellemzően nem érintkezik.

A kibocsátott tisztított szennyvíz a befogadóban tovább hígulna, így nem érhetné el a fertőzést okozó koncentrációt. Az évnek ebben a szakában a felszíni vizekkel való érintkezés sem jellemző.

 

A szennyvíztelepek dolgozói csak abban az esetben lennének kockázatnak kitéve, ha a szennyvízbe nagyon nagy mennyiségű vírus kerülhetne, és nem tartanák be a munkahelyi előírásokat (pl.: nem viselnék az egyéni védőeszközöket), a biológiai kockázatok kivédésére szolgáló egyéni védőeszközök a koronavírus ellen is megfelelő védelmet nyújtanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 


 

 

Tisztelt Csabaszabadi Lakosok!


A koronavírussal kapcsolatban folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a hatóságokkal. A központi intézkedésnek megfelelően járunk el.

A településünkön jelenleg koronavírussal fertőzött betegről nem tudunk ès házi karanténban sincs senki. Erről soron kívüli tájékoztatást kap az önkormányzat.

Bármely olyan intézkedésről, amely a lakosságot érinti, értesítjük Önöket!

                  Csabaszabadi, 2020. március 14.       

                                                                           Szeverényi Attiláné

                                                                              polgármester

 

JELENLEGI LAKOSSÁGOT ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK:

 

A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állt fel, az oktatási munkacsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket.

Március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé. Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába.

A szülőket kérjük, hogy ellenőrizzék le, egyeztessék a megadott elérhetőségeiket a gyermekeik oktatási intézményeivel.

 

KÖZSZOLGÁLTATÓK:

ALFÖLDVÍZ

Jelenleg személyes ügyintézésre kizárólag a békéscsabai (Békéscsaba, Szabolcs utca 36.)állandó ügyfélszolgálati irodában van lehetőség.

A szolgáltató kéri a lakosságot, hogy személyes megjelenés helyett telefonon, írásban vegyék fel a kapcsolatot a Társasággal.

Ügyfélszolgálat: 06/80/922-334,  Hibabejelentés: 06/80/922-333,

www.alfoldviz.hu, ugyfel@alfoldviz.hu, muszakihiba@alfoldviz.hu, 5600 Békéscsaba, Dobozi út 5.


KORMÁNYHIVATAL

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az elektronikus ügyintézés igénybevételét javasolják.

2020. március 13. 8:53

A leggyakoribb ügykörök online is intézhetők, továbbá a hatósági ügyekben elektronikusan is benyújthatók kérelmek. A lejáró okmányok érvényesek maradnak, így azok cseréjére a veszélyhelyzet megszűnéséig nincs szükség. Az ügyfélszolgálatokon történő személyes megjelenés elkerülésével a megbetegedés kockázata és a járvány további terjedése mérsékelhető.

A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében – a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben – 2020. március 11-én 15 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Tekintettel a veszélyhelyzet elrendelésére , illetve a járvány terjedésének megakadályozása érdekében arra kérjük ügyfeleinket, hogy a  kormányhivatalok (járási és kerületi hivatalok) ügyfélszolgálatain, valamint a kormányablakokban és okmányirodákban személyes ügyintézésre csak halaszthatatlan esetben jelenjenek meg. Javasoljuk, hogy elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online lehetőségeket vegyék igénybe. A leggyakoribb 750 ügykörben elérhető az elektronikus ügyintézés (a bejelentkezés ügyfélkapu regisztrációval, elektronikus személyi igazolvánnyal, vagy telefonos azonosítással történik), továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására ún. e-papír szolgáltatás használatával (a bejelentkezéshez szintén ügyfélkapus azonosítás szükséges).

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy a 2020. március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Az okmányok megújítására jelenleg nincs szükség, azokat továbbra is használhatják. (A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik azon EGT-állampolgár, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt a jogát állandó tartózkodási kártyával igazolja.)

 

 

ÚJKÍGYÓSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az elektronikus ügyintézés igénybevételét javasolják.

Kérik a lakosságot, hogy személyes megjelenés helyett telefonon, írásban vegyék fel a kapcsolatot mind a székhelyen, mind a kirendeltségen.

A kirendeltség elérhetősége: 

Cím: H-5609 Csabaszabadi, Apácai út 6.

Telefon/Fax: +36 (66) 248 049

E-mail: csabaszabadionk@globonet.hu

Web: www.csabaszabadi.hu

 

Az Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal elérhetősége

5661 Újkígyós, Kossuth utca 41.

Telefon: (66) 256-100

Fax: (66) 254-782

www.ujkigyos.hu

 

Ezúton tájékoztatjuk az EMMI által 2020. március 13-án életbe léptetésre kerülő, eRecept kiváltásra vonatkozó rendeletről:

Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.”

Háziorvosunk tájékoztatása alapján a lakosokra vonatkozóan  az állandó gyógyszerek felíratása 2020. március 13. napjától csak eReceten lehetséges.

Felhívják a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a vírusos megbetegedések elkerülése érdekében az  orvosi rendelőt csak indokolt esetben keressék fel.

eRecept igényeiket (ha gyógyszert szeretnének felíratni) az alábbi elérhetőségek bármelyikén jelezhetik:

Személyesen:      Zsibrita Csaba falugondnok

                            Kudlákné Koszna Ilona gondozónő

                            Csongrádiné Nagy Györgyi gondozónő

Telefonon:          Dr. Dimák Sándor (Tel: 68/440-031)

                            Csabaszabadi Község Önkormányzata  (Tel: 66/248-049)

Elektronikus levélcím:      1eskorzet@gmail.com